Väinölänniemi Väinölänniemi

 

Korkealta, vaikkapa Puijon laelta, katsottuna Väinölänniemi erottuu kaupungin keskustasta selvänä kaakkoon kurottavana piikkinä. Väinölänniemi on päätepiste Niuvan ja Harjulan suunnasta alkavalle vaatimattomalle harjujaksolle. Niemi on kaunis katsella myös järveltä päin.  Väinölänniemeä kiertävälle kulkijalle avautuu näkymiä eri puolille Kallavettä: satamaan, Säyneensaloon, Rönöön, Lehtoniemeen, Kuopionlahdelle jne. Järvi on kulkijan lähellä kaikkialla.
 
Kuopion keskustan läheisyydessä sijaitseva Väinölänniemi (aik. Kinnulanniemi ja Pappilanniemi) on toiminut 150 vuotta kaupunkilaisten virkistysalueena. Niemen nykyinen nimi sai alkunsa Peräniemelle 1860-luvun alussa perustetun ravintolan mukaan. Sebastian Gripenbergin suunnittelema Väinölänniemen Huvila eli Kuopion teatteritalo valmistui vuonna 1882. Herrasväki virkistäytyi myös Väinölänniemen kylpylässä sekä niemen rannoilla ja poluilla. Puistoalueeseen on nykyisin sisällytetty niin uimarannat, hiihtoladut, lenkkipolut ja urheilualueet kuin kesäravintolat ja mukavat rantakalliot auringonottoa varten.
 
Väinölänniemeä on hoidettu puistomaisesti 1800-luvun puolivälistä lähtien. Koristeistutukset ovat vaihdelleet ajan hengen mukaan. Valtaosa Väinölänniemen puustosta on lehtipuita, vanhimpia ja huonokuntoisimpia on jouduttu poistamaan vuosittain. Niemeä reunustavaa hopeapajurivistöä on jouduttu harventamaan puiden ikääntymisen takia. Niemen ainoat havupuut, männyt, kasvavat urheilukentän läheisyydessä ja Peräniemellä, joka on eniten luonnontilassa oleva osa Väinölänniemeä. Kevät toisensa jälkeen rantakaislikoihin palaavat useat silkkiuikkuparit ja lukuisat muut vesilinnut.